Veel gestelde vragen

Wij ontvangen dagelijks van onze bezoekers vragen over het afsluiten van een sim only abonnement, om u goed en duidelijk antwoord te kunnen geven hebben wij een pagina gemaakt met veelgestelde vragen. Hebt u zelf ook een vraag en staat deze niet tussen de onderstaande vragen? Neem dan contact met ons op waarna wij uw vraag persoonlijk kunnen beantwoorden.

 1. Hoe kan ik de geleverde simkaart gebruiken?
 2. Hoe snel is het mobiele internet?
 3. Hoeveel MB moet ik afsluiten bij mijn bundel?
 4. Is een sim only contract van 24 maanden goedkoper dan 12 maanden of 1 maand?
 5. Is het naar boven of naar onder bijstellen van mijn bel, sms en internet abonnement mogelijk?
 6. Kan ik extra voordeelbundels naast mijn normale bundel afsluiten?
 7. Kan ik mijn abonnement altijd stopzetten?
 8. Kan ik mijn huidige mobiele telefoonnummer behouden als ik overstap naar sim only?
 9. Kan ik op elk moment overstappen naar sim only?
 10. Kost het gebruiken van internet buiten mijn datalimiet extra geld?
 11. Waarom is er verschil in prijs tussen verschillende providers binnen hetzelfde netwerk?
 12. Waarom worden er eenmalige kosten in rekening gebracht bij het afsluiten van een abonnement?
 13. Wat betekent de fair use policy voor mijn databundel?
 14. Wat is de betekenis van sim only?
 15. Wat is de levertijd van mijn sim only kaartje?
 16. Wat is goedkoper, een sim only abonnement of een abonnement met toestel?
 17. Wat is het tarief buiten mijn bundel?
 18. Wat voor soort toestel heb ik nodig voor een sim only abonnement?
 19. Wat zijn de kosten van mobiel bellen en internet in het buitenland en is dit bij mijn abonnement inbegrepen?
 20. Welke netwerk is het best voor bellen en internetten?
 21. Welke soorten simkaarten bestaan er tegenwoordig?
 22. Wie zegt mijn huidige abonnement op als ik overstap naar sim only?
 23. Zijn er providers die onbeperkt bellen en internet aanbieden?
Hoe kan ik de geleverde simkaart gebruiken?

Om de simkaart van uw provider te gebruiken dient u zelf al een mobiele telefoon te hebben, u kunt er natuurlijk ook voor kiezen om tweedehands een toestel te kopen en deze te gebruiken in combinatie met uw sim only abonnement. Om de geleverde simkaart te kunnen gebruiken moet u wel een sim lock vrij telefoontoestel hebben. De meeste mobiele telefoontoestellen zijn tegenwoordig sim lock vrij, mocht uw mobiele telefoon echter niet sim lock vrij zijn, dat kunt u deze altijd sim lock vrij laten maken bij uw plaatselijke telefoonwinkel voor een klein bedrag. Natuurlijk is het verstandig om te kijken of u een sim lock vrije mobiele telefoon hebt, voordat u een sim only abonnement afsluit.

Top ↑

Hoe snel is het mobiele internet?

De snelheden van mobiel internet variëren in Nederland op dit moment tussen de 1 en 50 Mbits per seconde, de snelheden die u bij het afsluiten van een abonnement ziet staan zijn de maximale snelheden voor de door u gekozen bundel, u kunt er echter niet vanuit gaan deze snelheden altijd te behalen. De aangegeven snelheden zijn de snelheden die u krijgt verwachten in ideale omstandigheden, de werkelijke en gemiddelde snelheid zal dan ook een stukje lager liggen dan de aangegeven snelheden voor mobiel internet.

Top ↑

Hoeveel MB moet ik afsluiten bij mijn bundel?

Het is natuurlijk afhankelijk hoeveel gebruik u maakt van het mobiele internet op uw mobiele telefoon, hoeveel MB u het best in uw bundel kunt afsluiten. Een gemiddeld persoon verbruikt ongeveer tussen de 300 en 500 MB aan data per maand. Als u regelmatig gebruik wilt maken van het internet kunt u er het best voor kiezen om een abonnement met 500 MB aan internetdata af te sluiten, op deze manier weet u zeker dat u genoeg data hebt. Als u erg vaak gebruik maakt van het mobiele internet kunt u er natuurlijk ook altijd voor kiezen om een 1000 MB internet abonnement af te sluiten bij uw sim only abonnement. Voor de kleingebruikers is er ook de mogelijkheid om een sim only abonnement met 200 MB internetdata af te sluiten. U kunt natuurlijk ook later altijd uw data bundel naar boven of beneden aanpassen als u merkt dat u maandelijks veel data over hebt of juist tekort komt.

Top ↑

Is een sim only contract van 24 maanden goedkoper dan 12 maanden of 1 maand?

Een sim only contract van 24 maanden is inderdaad een stuk goedkoper dan een abonnement van 12 maanden of 1 maand. Het afsluiten van een sim only abonnement voor 1 maand is het duurst, daarna is een abonnement van 12 maanden het duurst en het goedkoopst is een abonnement van 24 maanden. Het is dan ook aan te raden om een contract van 24 maanden af te sluiten om de kosten zo laag mogelijk te houden.

Top ↑

Is het naar boven of naar onder bijstellen van mijn bel, sms en internet abonnement mogelijk?

Ja, bij de meeste providers is het inderdaad mogelijk om uw bel, sms en internet abonnement na verloop van tijd naar boven of naar onder bij te stellen, zonder dat hier extra kosten aan verbonden zijn. U hebt bij de meeste providers iedere maand de mogelijkheid om uw abonnement naar boven of naar onder bij te stellen, het kan echter zijn dat u dan niet meer het voordelige tarief van een tijdelijke aanbieder betaald, de kosten kunnen dus wel wat hoger worden. Het gratis naar boven of naar onder bijstellen is een groot voordeel van een sim only abonnement, bij een normaal abonnement met een ‘gratis’ mobiele telefoon is het bijstellen van uw abonnement namelijk nooit gratis.

Top ↑

Kan ik extra voordeelbundels naast mijn normale bundel afsluiten?

Ja, het afsluiten van extra voordeelbundels naast uw normale bundel is bij de meeste providers geen enkel probleem, u kunt bij de meeste providers bijvoorbeeld kiezen uit een extra SMS bundel, bellen in het buitenland, internet in het buitenland en nog veel meer. Een extra voordeelbundel kan u veel geld besparen, zo is een extra voordeelbundel bijvoorbeeld ideaal als u voor korte tijd naar het buitenland gaat en ook daar gebruik wilt blijven maken van uw telecomdiensten.

Top ↑

Kan ik mijn abonnement altijd stopzetten?

U kunt er bij het afsluiten van een sim only abonnement voor kiezen om deze voor 24 maanden, 12 maanden of slechts 1 maand af te sluiten. Als u het abonnement voor 24 maanden afsluit, dan kunt u deze ook pas na 24 maanden stopzetten. Als u een abonnement hebt die langer dan de afgesloten 24 of 12 maanden loopt, dan kunt u deze met een opzegtermijn van 1 maand opzeggen.

Top ↑

Kan ik mijn huidige mobiele telefoonnummer behouden als ik overstap naar sim only?

Ja, het is bij een overstap geen enkel probleem om uw huidige mobiele telefoonnummer mee te verhuizen. Op het moment dat u een nieuw abonnement af gaat sluiten bij een nieuw provider, dan kunt u daar aangegeven dat u op dit moment al een telefoonnummer hebt en dat u deze graag naar de nieuwe provider wilt verhuizen. De provider zorgt er vervolgens voor dat uw nummer mee verhuisd wordt naar uw nieuwe abonnementen. Het overzetten van een nummer kan tot wel 7 werkdagen duren.

Top ↑

Kan ik op elk moment overstappen naar sim only?

Als u al een ander abonnement hebt laten met bijvoorbeeld een looptijd van 12 of 24 maanden, dan moet u wachten totdat dit abonnement is afgelopen. Nadat deze periode van 12 of 24 maanden is verstreken kunt u er kosteloos voor kiezen om over te stappen naar een sim only abonnement.

Top ↑

Kost het gebruiken van internet buiten mijn datalimiet extra geld?

Ook dit verschilt per provider, de meeste providers sturen u een SMS bericht als waarschuwing op het moment dat u uw datalimiet bijna hebt bereikt, in deze SMS staat dan vaak ook wat de tarieven zijn voor het gebruik van internet buiten uw datalimiet. Er zijn verschillende providers die geen extra kosten rekenen na het bereiken van het datalimiet maar de snelheid wel flink naar beneden schroeven.

Top ↑

Waarom is er verschil in prijs tussen verschillende providers binnen hetzelfde netwerk?

Het verschil in prijs tussen de verschillende providers zit hem vooral in de kwaliteit van de service die u krijgt bij het afsluiten van een abonnement. De duurdere providers bieden allerlei mogelijkheden zoals een duidelijke website, een goede klantenservice en een goede bereikbaarheid, iets dat goedkopere providers misschien niet of minder hebben. De onkosten van de goedkopere providers zijn vaak ook een stuk lager, deze maken meestal namelijk ook geen reclame op de televisie.

Top ↑

Waarom worden er eenmalige kosten in rekening gebracht bij het afsluiten van een abonnement?

Sommige providers hanteren zogenoemde ‘eenmalige kosten’ bij het afsluiten van een nieuw abonnement, deze eenmalige kosten bestaan onder andere uit de administratiekosten die de providers moeten maken voor het overzetten van uw abonnement naar een nieuw abonnement. De eenmalige kosten staan veelal niet gelijk aan de kosten die providers daadwerkelijk moeten maken, de eenmalige kosten bestaan dan ook voor een (groot) deel uit extra winst. Niet alle providers hanteren deze eenmalige kosten, de aanbieders die u op onze website kunt vinden hanteren zeer lage of zelfs helemaal geen eenmalige kosten.

Top ↑

Wat betekent de fair use policy voor mijn databundel?

Als u normaal gebruik maakt van het internet via uw mobiele telefoon of smartphone zult u nooit te maken krijgen met de fair use policy die vrijwel elke provider hanteert, indien u zich echter misdraagt op het internet dat u via uw provider krijgt, dan kunt u vroeg of laat te maken krijgen met de fair use policy. Het is bijvoorbeeld niet de bedoeling om gigantisch grote bestanden te downloaden via het netwerk van uw provider, ook het gebruik van uw internetabonnement op uw laptop kan vroeg of laat tot problemen met uw provider leiden. De provider zal u vrijwel altijd berichten op het moment dat u zich niet aan de regels houdt, de tweede stap kan extra kosten of afsluiting van het internet inhouden.

Top ↑

Wat is de betekenis van sim only?

Het gebruik van een mobiele telefoon gaat via een simkaart die u van uw provider krijgt. Bij het afsluiten van een normaal abonnement krijgt u van uw provider een ‘gratis’ telefoon met daarbij een prepaid kaartje waarmee u gebruik kunt maken van het netwerk van de provider. Als u een sim only abonnement afsluit krijgt u alleen een simkaart waarmee u gebruik kunt maken van het netwerk van de provider. Bij een sim only abonnement krijgt u dus geen mobiele telefoon van uw provider waardoor de maandelijkse kosten voor het abonnement ook een heel stuk lager liggen. Als u gebruik wilt maken van uw sim only abonnement kunt u gebruik maken van een toestel die u al had of een toestel die u tweedehands hebt gekocht, het toestel moet echter wel sim lock vrij zijn.

Top ↑

Wat is de levertijd van mijn sim only kaartje?

Als u een abonnement hebt afgesloten die direct ingaat, dan zult u normaal gesproken binnen 1 á 2 werkdagen uw sim only kaartje in huis hebben. Als u ervoor hebt gekozen uw abonnement later in te laten gaan, dan kan het ook langer duren voordat u uw sim only kaartje binnen hebt, u hoort in dat geval van uw provider wanneer u uw sim only kaartje thuis kunt verwachten.

Top ↑

Wat is goedkoper, een sim only abonnement of een abonnement met toestel?

Een sim only abonnement is natuurlijk een stuk goedkoper, de provider hoeft hierbij namelijk niet ‘gratis’ een mobiele telefoon te leveren. De kosten voor een sim only abonnement zijn daarom ook beduidend lager dan een abonnement met toestel.

Top ↑

Wat is het tarief buiten mijn bundel?

De tarieven buiten uw bundel verschillen echt per provider, er zijn verschillende providers zoals Hollands Nieuwe die zowel binnen als buiten de bundel hetzelfde tarief hanteren. Voor meer informatie over de tarieven buiten uw sim only abonnement kunt u het best de website van de betreffende provider bezoeken, hierdoor bent u altijd op de hoogte van de actuele tarieven voor het gebruik van telecomdiensten buiten uw bundel.

Top ↑

Wat voor soort toestel heb ik nodig voor een sim only abonnement?

Om het simkaartje te gebruiken van uw sim only abonnement moet u een sim lock vrije mobiele telefoon hebben. De meeste mobiele telefoons zijn tegenwoordig sim lock vrij, mocht uw mobiele telefoon echter niet sim lock vrij zijn, dan kunt u deze altijd voor een laag bedrag sim lock vrij laten maken bij uw lokale telefoonwinkel. Als u zelf een nieuw of tweedehandse mobiele telefoon gaat kopen is het natuurlijk verstandig om te kijken of het wel een sim lock vrije mobiele telefoon is, hierdoor kunt u voorkomen dat u de mobiele telefoon sim lock vrij moet laten maken. De toestellen die u voor prepaid koopt zijn nooit sim lock vrij, na een bepaalde tijd zijn providers echter verplicht u een code toe te sturen voor het sim lock vrij maken van uw toestel, informeer hiervoor dus bij de provider van uw mobiele telefoon.

Top ↑

Wat zijn de kosten van mobiel bellen en internet in het buitenland en is dit bij mijn abonnement inbegrepen?

Het bellen en het gebruik van internet is normaal gesproken niet bij uw abonnement inbegrepen, het gebruik van internet en het bellen in het internet in het buitenland is vaak enorm duur, het is dan ook niet verstandig dit buiten uw bundel te doen. Het is natuurlijk altijd mogelijk om een aanvullende bundel voor het mobiel bellen en het gebruik van internet voor in het buitenland af te sluiten bij uw provider.

Top ↑

Welke netwerk is het best voor bellen en internetten?

In Nederland kennen we op dit moment 3 verschillende netwerken, namelijk de netwerken van Vodafone, KPN en T-Mobile. Over het algemeen hebben Vodafone en KPN het stabielste netwerk voor zowel bellen als internet, de snelheid is natuurlijk afhankelijk van de gekozen bundel bij het afsluiten van het sim only abonnement.

Top ↑

Welke soorten simkaarten bestaan er tegenwoordig?

Op dit moment zijn er drie verschillende soorten simkaarten voor uw mobiele telefoon, namelijk een normale simkaart, een nano simkaart en een micro simkaart. Bij het afsluiten van uw sim only abonnement kunt u zelf kiezen welke soort simkaart u van uw provider wilt ontvangen.

Normale simkaart
De normale simkaarten werden vooral vroeger vaak gebruikt voor mobiele telefoons, tegenwoordig kunt u de normale simkaart vrijwel in geen enkele moderne telefoon of smartphone stoppen, hiervoor hebt u meestal een micro simkaart of een nano simkaart nodig.

Micro simkaart
De meeste moderne telefoons en smartphones maken tegenwoordig standaard gebruik van een micro simkaart, een micro simkaart is net zo groot als de helft van een normale simkaart, het scheelt dus heel wat ruimte in uw mobiele telefoon of smartphone

Nano simkaart
Als laatste variant bestaat er ook nog de nano simkaart, de nano simkaart is dan ook de kleinste simkaart van de drie soorten simkaarten die momenteel op de markt zijn. Alleen de allernieuwste smartphones maken op dit moment gebruik van de nano simkaart, naar verwachting zal deze in de toekomst echter steeds meer gebruikt gaan worden. De nano simkaart bestaat vrijwel alleen uit de chip, u bent dus geen overbodige ruimte in uw mobiele telefoon kwijt voor het plaatsen van een simkaart.

Top ↑

Wie zegt mijn huidige abonnement op als ik overstap naar sim only?

Als u overstapt naar sim only hoeft u aan uw nieuwe provider alleen maar kenbaar te maken wie uw huidige provider is en hoelang het abonnement nog loopt bij deze provider, de nieuwe provider zorgt er dan voor dat het oude contract wordt stopgezet na het verlopen hiervan, hierdoor hebt u nooit te maken met dubbele kosten voor uw abonnement.

Top ↑

Zijn er providers die onbeperkt bellen en internet aanbieden?

Er zijn op dit moment inderdaad verschillende providers die onbeperkt bellen en internet aanbieden, op dit moment bieden de providers Simpel en Vodafone deze abonnementen aan, naar verwachting zullen in de toekomst veel andere providers die voorbeeld gaan volgen.

Top ↑